“Ordet keramik härstammar från grekiskans ”keramos”, vilket betyder krukmakarlera”

Keramiken har haft en given plats i människors vardag i många tusen åren. Konsten att forma lera till krukor och skålar, och senare även keramikplattor, det vi i dag kallar kakel och klinker, går så långt tillbaka som cirka 6000 – 8000 år f.Kr. Senare kom man även att lära sig att glasera keramiken, vilket höjde dess status, och keramik började användas för framställande av olika typer av prydnadsföremål. Dessa prydnadsföremål har i modern tid hittats i gravkammare i pyramider i Egypten.

 

Ordet keramik härstammar från grekiskans ”keramos”, vilket betyder krukmakarlera.

 

Keramiken var också populär som utsmyckning av byggnader och statyer vilket inte minst visat sig efter utgrävningar av det forna Babylon i nuvarande Irak. Under arkeologiska utgrävningar som gjordes i början av 1900-talet hittades välbevarade skärvor av reliefer i keramik som bland annat prydde paradgatan fram till Nebukanesar ll:s palats. Relieferna finns i dag bevarade och ihoppusslade på olika museer runt om i världen.

 

På 1300-talet kom tillverkningen igång i större skala i Europa och det tack vare invandringen av morer och nordvästafrikaner. I Spanien, som utgjorde navet för tillverkningen i Europa, finns än i dag koncentrationer av kakelfabriker. Även Italien och Portugal var stora, betydande tillverkare av keramiska produkter. Några hundra år senare, under 1600-talet, var Holland centrum för kakeltillverkningen, och det var även då de keramiska plattorna nådde norden.

 

Det var inte förrän under 1800-talet som Sverige kom in i matchen och började tillverka keramiska golv- och väggplattor. Den största fabriken vid tiden var Höganäsbolaget i Skåne, som senare fick konkurrens av fabriker i bland annat Gävle, Uppsala och Karlskrona.

 

I dag är kakel och klinker mer en regel än ett undantag när folk renoverar sina badrum, bland annat tack vare konsumenternas ökade kvalitetsmedvetenhet och omsorg om miljön, samt viljan att konsumera långsiktigt hållbara produkter. Förbrukningen av byggkeramik uppgår till ungefär 10 miljoner kvadratmeter per år i Sverige.

Nytt badrum
på 10 dagar

Genom vår unika arbetsmetod och kvalitetssäkring renoverar vi ditt badrum på 10 dagar.

Vår unika kvalitetssäkring

I kvalitétspärmen dokumenterar vi renoveringen grundligt och noga så att du kan vara delaktig i varje steg.

Vad kostar ett nytt badrum?

 Fyll i dina uppgifter i vårt offertformulär så återkommer vi med den bästa lösningen för dig.

info@wedobadrum.se 
Tel: 0771-311 300
Kryddstigen 8
802 92 Gävle